Zelfbouw projecten

Oktober 2022, oproep van Martin Broers aan de leden van de FS GROEP NHN:

Hij is momenteel bezig om een demo-cockpit samen te stellen om deze in het Aviodrome te Lelystad te kunnen laten zien maar komt daarvoor nog onderdelen te kort.  

Martin zoekt werkende onderdelen zoals een joke , rudder pedals , throttle’s, eventueel flight instrument panels, switch panel , radio panel , multi panel en wat er ook maar ongebruikt bij één van onze leden ongebruikt in de kast ligt.   (Bij voorkeur Saitek of Logitech)

Het emailadres van Martin is  m.broers@quicknet.nl

—————————————————–

Zelfbouw cockpit van Martin Broers:

Mart geeft eerst een overzicht van zijn zelfbouw-activiteiten incl. foto’s en daarna volgt een belangrijke aanvulling i.v.m. hardware-problemen welke kunnen optreden bij gebruik van Saitek-apparatuur met Windows 10.

Mart vertelt:

ik ben in 1998 begonnen met FS98 en na 2006 echt begonnen met een opzet van een soort cockpit.  Serieus een begin gemaakt met wat op een cockpit moest lijken, maar vele malen veranderd. Mijn idee was om iets in de hoek te gaan bouwen.

De cockpit is bedoeld om met meerdere vliegtuigen te kunnen vliegen en het is dus echt een mix van propeller- en straalvliegtuigen geworden.
Vele malen zijn er tijdens de bouw aanpassingen geweest en natuurlijk de nodige uitbreidingen. Schakelaartje erbij, dan weer een flight-instrument-panel en dan weer een uitbreiding i.v.m. de monitoren.

De monitor-plaatsing is als volgt:
de drie monitoren op rij tonen het zicht door de voorruiten, daar boven in het midden het upper-panel en midden-onder het navigatie-panel.
Het is de bedoeling dat linksboven de navmap wordt getoond en rechts zoals het vliegtuig in de lucht hangt.

Mijn oude computer heeft het kort geleden begeven en nu een nieuw aangeschaft, hiermee ben ik bezig om alles weer te laten draaien.
Het is al met al nog een hele uitzoekerij om dit weer voor elkaar te krijgen.

Zie hieronder een fotocollage van mijn project:

Gallery Plugin

Ook is op YouTube een kort filmpje te vinden met de link https://www.youtube.com/watch?v=aCZWmoyGF54 of gebruik de zoekwoorden ‘cockpit bouw Mart B.’

—————————————————-

Problemen met Saitek-hardware bij gebruik van Windows 10.

Veel hardware van Saitek werkte niet bij mij!   Ben ik weer mooi klaar mee, kost mij weer meer geld om andere dingen zoals yoke, throttle, enz. aan te schaffen.

Oorzaak: USB 3.0 en DirectX 11 / 12 verwerken de signalen te snel !! 

De reden is dat veel Saitek apparatuur op de 3.0 aansluitingen beginnen te flipperen omdat de signalen te snel worden verwerkt.  Om dit op te lossen moet je er bij aanschaf van een nieuwe computer er voor zorgen dat er genoeg USB 2.0 aansluitingen in komen te zitten.   Dit kan opgelost worden door een interne hub 2.0 in te (laten) bouwen.

Ik heb in mijn nieuwe computer 6 USB 2.0 aansluitingen bij gebouwd, makkelijk te doen met een interne verdeel hub en twee inbouw plaatjes in de achterkant.

Niet alleen de USB 3.0 / 3.1 maar ook de recentere video-drivers (DirectX 11 / 12) spelen hier een rol.
Veel Saitek apparatuur werkt nu weer nadat ik de oude video-driver (DirectX 8 / 9) op de pc had gereactiveerd.
Hoe je dat moet doen?   De oplossing is door Mob Maniac op YouTube gezet.  Ook is er contact geweest met Jan Vaane (FS Eindhoven).

Volg de link : https://www.youtube.com/watch?v=rOmyxrCTYKg